بحث در مورد سیمکشی ساختمان
درواقع کلیدهای تک پل یکی از اشکال ساده مدار الکتریکی میباشند که وظیفه آنها قطع و وصل کردن یک مدار الکتریکی است. این کلیدها در مکانهایی نظیر پارکینگ، انباریها، محیطهای مسکونی و … استفاده میشوند. در حقیقت دایره مصرف این کلیدها بسیار زیاد بوده و در هر مکانی که لامپ وجود داشته باشد استفاده میشوند. این محصولات شبیه کلیدهای تبدیل نبوده و متفاوت از آنها هستند. تفاوت این دو محصولات در تعداد پیچ استفادهشده در آنها است چراکه ما در کلیدهای تک پل تنها یک پیچداریم. به همین دلیل نباید شیوه و نحوه عملکرد کلید تک پل را با کلیدهای تبدیل اشتباه بگیرید. کلیدهای تک پل بهصورت روکار و توکار نصب میشوند.
شاید قبل از خواندن این مقاله تمایل به دیدن برترین برندهای کلید و پریز داشته باشید.
اطلاعاتی در مورد سیمهای فاز و نول و ترمینالها
اولین و مهمترین قدم برای سیمکشی ساختمان تهیه یک نقشه جامع و کامل است. در هر لامپ دو عدد سیم به نامهای فاز و نول وجود دارد که کار روشن و خاموش کردن لامپ را انجام میدهند. با توجه به استانداردها باید سیم فاز قطعشده و سیم نول مستقیماً به مصرف کنند هدایت شود. ترمینالهایی که اغلب دارای رنگ قرمز هستند برای اتصال سیم فاز مورداستفاده قرار میگیرند. به همین دلیل رنگ ترمینالها متفاوت است. در حقیقت ممکن است در هنگام نصب کلید تک پل آن را برعکس متصل کنید. در اینجا ترمینال قرمزرنگ بهکار شما آمده و شمارا در نصب درست کلید راهنمایی میکند زیرا ترمینال فاز باید سمت پایین قرار گیرد
چگونگی نحوه سیمکشی کلیدهای تک پل
در ابتدا باید بدانید که در کلید تک پل دو عدد سیم به نام سیم فاز و سیم نول وجود دارد. برای سیمکشی سیمهای فاز و نول باید به این توجه داشته باشید که سیم نول از جعبهفیوز برق ساختمان بهصورت کاملاً مستقیم به لامپ متصل میشود. محل اتصال سیم فاز و سیم نول کاملاً متفاوت است چراکه سیم فاز برخلاف سیم نول بعد از وارد شدن از جعبهفیوز به کلید، از طریق خروجی به لامپ متصل میشود. اگر به داخل کلید تک پل توجه کرده باشید متوجه میشوید که در داخل این تجهیزات دو عدد ترمینال رنگی وجود دارد که رنگهای آنها متفاوت است. این دو عدد ترمینال برای بستن سیم برق استفاده میشوند. یک شاسی بر روی کلید قرار دارد بعد از نصب کلید بر روی دیوار و سیمکشی، با فشردن کلید به سمت بالا لامپ خاموش و به سمت پایین لامپ روشن میشود.
آشنایی به شیوه سیمکشی پریز برق
پریزها نیز دارای ترمینال هستند و برای سیم اتصال به زمین و سیمهای فاز و نول مورداستفاده قرار میگیرند. اگر سیم از نوع ارت باشد سه عدد در آن وجود دارد در غیر این صورت وجود ندارد. در هنگام سیمکشی پریز توجه داشته باشید که مقدار سیمی که لخت میکنید یا پلاستیک دور آن را جدا میکنید باید بهاندازه کافی باشد تا سیم به بدنه پریز تماس نداشته و بهراحتی در داخل ترمینال قرار گیرد. چراکه اگر سیم لخت شده از میزان کافی کمتر باشد سبب قطع و وصل شدن جریان برق میشود و اگر میزان لخت شدن سیم بیشازحد باشد موجب بروز احتمال برقگرفتگی میشود. دقت داشته باشید که محل نصب سیمهای فاز و اهمیت بسیار زیادی دارد و این دو سیم در دو طرف پریز متصل میشوند. جهت ترمینال باید کامل رعایت شود چرا که در وسایل الکترونیکی دو شاخه وجود دارد و پایه سمت راست و چپ آن به ترتیب فاز و نول هستند. بعدازاینکه با توجه به استانداردها سیمهای فاز و نول و ارت را به پریز برق متصل کردید مراحل سیمکشی تمام میشود و شما باید با دو شاخه یک وسیله برقی را به پریز متصل کنید تا از سالم بودن آن مطمئن شوید.
نصب کلیدهای تک پل با استفاده از روش روکار
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم برای نصب پریز برق میتوانید از دو روش روکار و توکار استفاده کنید اما امروزه دیگر از روشهای روکار استفاده نمیکنند چراکه زیبایی ساختمان را از بین میبرد. اما استفاده از روش روکار سبب کاهش هزینهها میشود چراکه در این روش به لولهگذاری نیازی ندارید و مراحل سیمکشی و نصب کلید تک پل بسیار ساده است. در ابتدای کار باید بدانید که شما تمام مراحل را باید با استفاده از نقشه سیمکشی انجام دهید یعنی در ابتدا باید اقدام به مشخص کردن محل قرارگیری پریز و لامپ و کلید تک پل کنید. همچنین در ادامه باید بدانید که برای کاهش متراژ سیمکشی باید کوتاهترین مسیر را بر روی نقشه انتخاب کنید. در ادامه سیم فاز در جعبهتقسیم بر روی ترمینال کلید تک پل نصب کنید و خروجی آن را به لامپ متصل کنید. سپس باید سیم نول را بهصورت مستقیم از جعبهفیوز به لامپ برسانید و سپس سیمکشی کنید. بهاینترتیب هر سه تا سیم یعنی سیم نول و ارت و فاز را بر روی بر روی ترمینال مخصوص به خود بندید. در این مرحله همهی مراحل بهپایان رسیده است و باید اقدام به چک کردن لامپ کنید.
چگونگی نصب کلیدهای تک پل و پریز با استفاده از روش توکار
در حقیقت روش توکار مزیتهای مخصوص به خود را دارد چراکه این روش یکی از زیباترین و امنترین شیوه ها برای نصب کلیپ تک پل و پریز است. درروش توکار تمامی سیمهای برق را در داخل لولهای از جنس پیویسی قرار میدهید. مراحل نصب کلید تک پل و پریز با روش توکار تقریباً شبیه روش روکار است. درواقع در این روش باید بر روی دیوار یا هر مکان دیگری یکسری کندهکاری انجام داده تا بتوانید لولههای برق را در درون آن قرار دهید. اما اگر میخواهید کلید و پریز را در محیط مرطوب نصب کنید باید بر اساس قوانین عمل کرده و لولهگذاری برق در سقف ساختمان انجام دهید. خوشبختانه در سایر نقاط دستتان در انتخاب مکان برای لولهگذاری کاملاً باز بوده میتوانید این کار را بر روی سقف و دیوار و… انجام دهید. لذا بعد از انتخاب نوع روش لولهگذاری باید محل قرارگیری کلید تک پل و پریز انتخاب کنید. برای سیمکشی و نصب کلید تک پل از جعبهتقسیم یک لوله به کلید وارد کرده ولوله دیگر را از کلید به سمت لامپ هدایت کنید. در مرحله بعدی سیم فاز و نول را از داخل لوله به عبور دهید تا به سمت پریز توکار هدایت شود. بابا ادیسون ارائهدهنده این تجهیزات با مقرونبهصرفه قیمتها است.