در هنگام مونتاژ برق صنعتی و برق ساختمانی باید به نکاتی توجه داشته باشید در ابتدا بهتر است شمارا با تابلوهای برق آشنا کنیم. به مجموعهای از تجهیزات برای کنترل انرژی الکتریکی و توزیع آن استفاده میشود تابلو برق می گویند که وظیفه حفاظت از دستگاهها را به عهده دارد.
تابلوهای برق در یک فضای مخصوص نصب میشوند. در طراحی و ساخت این تجهیزات به اصولی در مورد ورودی و خروجی تابلو برق و کنترل دقت شود. همچنین محل نصب کلید اتوماتیک و خازنها و کلیدهای مینیاتوری نیز باید مطابق با دستورالعمل باشد.
در ادامه در مورد الزامات و دستورالعملهای موجود در طراحی تابلوهای برق بحث میکنیم. بعدازاینکه با تابلوهای برق کار کردید باید درب آن را کامل قفل کنید. دقت داشته باشید که تنها با اجازه مسئول تابلوهای برق میتوانید درب آنها را بازکنید.
در هنگام نصب تابلوها باید توجه داشته باشید که آنها را در کنار دستگاههای گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید. محل نصب این تجهیزات نیز باید کاملاً مناسب و استاندارد باشد تا مجبور به جابجایی و تغییر محل آن نباشید. محیط نصب نیز باید عایق باشد. در کنار تابلوهای برق باید کپسول آتشنشانی قرار داشته باشد.
آشنایی با قوانین حاکم بر تابلوهای برق
طبق قانون باید نسبت به محل نصب تابلوهای برق اطمینان کافی داشته باشید به این منظور که امکان آبگرفتگی در محل نصب این تابلوها وجود نداشته باشد و تمامی استانداردها رعایت شده باشد. نصب فیوز محافظتی بر روی تابلوهای برق اهمیت بسیار زیادی دارد. کلید اصلی جداکننده نیز باید قرار داشته باشد. جریان این کلیدها باید برابر با جریان مصرفی تابلو باشد.
درواقع عدم توجه به این موضوع یک نوع تخلف محسوب میشود. فیوز نیز بعد از کلید جداکننده جریان نصب میشود. هرکدام از این اجزا نیز باید دارای تجهیزات محافظی باشند و این تجهیزات محافظی باید مخصوص اجزای تابلو باشد. ترمینالها باید وجود داشته باشند و وجود آنها اجباری و الزامی است و این ترمینالها باید قابلیت هدایت الکتریکی داشته باشند.
همچنین ترمینالها و شینها باید با استفاده از علائم اختصاری دارای علامت درست باشند. بلوکهای تابلو باید برچسب دائمی راهنما داشته باشند. بدنه تابلو همچنین باید بلوک اتصال به زمین داشته باشد که بر روی آن برچسب دائم وجود داشته باشد.
اطلاعاتی در مورد مونتاژ تابلو برق
در مورد مونتاژ تابلو برق صنعتی و برق ساختمانی باید اطلاعاتی داشته باشید. به چیدمان درست تجهیزات الکتریکی در تابلوهای برق مونتاژ تابلو برق میگویند. مونتاژ تابلوهای برق بر روی چگونگی عملکرد سیستم و سطح ایمنی تأثیر بسیار زیادی دارند. هرچه در مونتاژ تابلوها به استانداردها اهمیت زیادتری دهید کیفیت عملکرد سیستم نیز بالاتر رفته و نگهداری تجهیزات آن بسیار آسانتر خواهد شد.
مونتاژ استاندارد تابلوهای برق سبب کاهش برقگرفتگی شده و ایمنی تجهیزات را بالا میبرد. بهبود عملکرد سیستم بر روی محصول تولیدی نیز تأثیر مثبت میگذارند. در طراحی تابلوهای برق، ایمنی، استحکام تابلو، سهولت در بهرهبرداری و کاهش تلفات الکتریکی و نیاز به تعمیر کاهش، بهبود شاخصهای قابلاطمینان و… مدنظر قرار میگیرد.
تابلوها باید مجهز به یک کلید اصلی جداکننده باشند و جریان نامی این کلیدها نیز باید با جریان نامی کل تابلو برابر باشد. تابلوهایی که به شکل انشعابی از یک مدار تغذیه میشوند باید دارای کلید خودکار اصلی باشند. کلید اتوماتیک یکی از اجزای موردنیاز در تابلو اصلی برق ساختمان است.
آشنایی مختصری با تابلو برق و اصول جریان برق
درواقع مونتاژ تابلو برق اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه تابلو برق بهعنوان مرکز اصلی برق شناخته میشود. قبل از طراحی و مونتاژ تابلوهای برق باید در مورد برق صنعتی و برق ساختمانی اطلاعاتی بهدست آورید. تابلوهای برق یک محفظه با جنس غیرفلز و فلز هستند که برای نصب کلیدها و سیمها و سایر قطعات و تجهیزات الکترونیکی استفاده میشوند. این تابلوهای برق برای محافظت از قطعات حساسی مانند فیوزها و ترانسها، تایمرها، ترمینالها، کلیدهای دستی و اتوماتیک استفاده میشوند.
درواقع وظیفه این تجهیزات محافظت از این قطعات در برابر عوامل بیرونی و عوامل محیطی نظیر گردوغبار آتش سوزی و رطوبت، شوک الکتریکی و نور خورشید و غیره است. به دلایل گوناگون مانند دلایل امنیتی این تجهیزات در مکانهایی که در دیدرس نیستند نصب میشوند. این تجهیزات دارای یک قسمت بیرونی و درونی و ارتباطی هستند. درواقع مونتاژ تابلوهای برق با توجه به نیاز افراد لوکیشن مکانی گوناگون انجام میگیرد. بهعنوانمثال بعضی از تابلوهای برق در درون خانه نصب میشوند.
نکاتی در مورد طراحی و ساخت تابلو برقهای فشار ضعیف
برای طراحی تابلوهای فشار ضعیف باید به نکاتی توجه داشته باشید. در ابتدا باید بدانید که نوع جریان و ورودی فرکانس مدار تابلو در طراحی تابلو باید تعیین شود. تعیین نوع کلیدها اهمیت بسیار زیادی دارد و همچنین دستگاههای حفاظتی و تعداد وسایل اندازهگیری باید تعیین شود. در کاتالوگ باید مشخصات مکانیکی و الکتریکی مشخص شود.
کابلهای ورودی و خروجی باید تحمل بار را داشته باشند و ازلحاظ جنس و شکل متناسب با شرایط محیطی انتخاب شوند. شینه ها مستطیل و لولهای شکل و مربع هستند و دارای جنس آلومینیوم میباشند که هرکدام در موارد مختلف مصرف میشوند.
حفاظتهای لازم نیز باید طبق استانداردها در نظر گرفته شود و همچنین باید شرایط مکانیکی و رطوبتی محیط برای حفاظت شبکه در نظر گرفته شود. در تابلوها حتماً باید از سیستم حفاظت سیم نول استفاده میشود. فضای داخلی تابلو باید از اندازه تجهیزات بیشتر باشد.
دقت داشته باشید که دستگاه و شینه هایی که حامل جریان هستند بههیچعنوان نباید نزدیک هم قرار داشته باشند. چراکه در غیر این صورت امکان اتصال و ایجاد قوس الکتریکی وجود خواهد داشت. محل نصب دستگاههای اندازهگیری باید قابلرؤیت باشد تا در صورت نیاز بتوانید آنها را با یکدیگر مقایسه کنید.