سنسور چیست؟
سنسور یا حسگر یک المان حس کننده است که کمیتهای فیزیکی مانند فشار، حرارت، رطوبت و دما را به کمیتهای الکتریکی پیوسته (آنالوگ) یا غیر پیوسته (دیجیتال) تبدیل میکند. انواع سنسورها در دستگاههای اندازهگیری مختلف، سیستمهای کنترل آنالوگ و دیجیتال مانند PLC کارایی دارند.
کاربرد سنسورها و قابلیت اتصال آنها به دستگاههای مختلف ازجمله PLC باعث شده که سنسورها بخشی از اجزای جدانشدنی دستگاه کنترل اتوماتیک باشند. سنسورها اطلاعات مختلف از وضعیت اجزای متحرک سیستم را به واحد کنترل ارسال نموده و باعث تغییر وضعیت عملکرد دستگاهها میشوند.
کارایی سنسور
با پیشرفت سریع اتوماسیون و پیچیده شدن پروژههای صنعتی و کاربرد روزافزون این شاخه از صنعت نیاز به سنسورها بیشتر از قبل احساس میشود. سنسورها بهعنوان اعضای حسی یک سیستم، وظیفه جمعآوری و یا تبدیل اطلاعات را بهصورتی که برای یک سیستم کنترل و یا اندازهگیری قابلتجزیه و تحلیل باشد، به عهدهدارند.
در سالهای قبل، سنسورها بهصورت یک عنصر جدانشدنی، سیستمهای مختلف صنعتی مورداستفاده قرار میگرفتهاند، و پیشرفت چشمگیری در صنعت این شاخه از علم الکترونیک داشته است.
سنسور بهعنوان تبدیلکننده اطلاعات فیزیکی به سیگنالهایی که میتوان از آنها بهعنوان سیگنالهای کنترل استفاده کرد، عمل میکنند. نیازی نیست یک سنسور یک سیگنال الکتریکی تولید کند، مانند سنسورهای نیوماتیکی.
انواع سنسورها
سنسورهای تماسی
سنسورهای تماسی مثل کلید قطع و وصل و تبدیلکنندههای فشاری عمل میکنند.
سنسورهای مجاورتی یا بدون تماس
سنسورهای بدون تماس یا مجاورتی مثل سنسورهای نوری و حرارتی، این سنسورها بهعنوان چشمهای کنترلکننده یک سیستم مورداستفاده قرار میگیرند و وظیفهٔ مراقبت از پروسه و اعلام خرابی و یا نقص یک سیستم، از کارایی آنها است.
سنسورهای مجاورتی یا بدون تماس سنسورهایی هستند که با نزدیک شدن یک قطعه، وجود آن را حس کرده و فعال میشوند و میتوانند باعث جذب یک رله، کنتاکتور و یا ارسال سیگنال الکتریکی به ورودی یک سیستم شوند. درواقع سنسور بدون تماس نوعی حسگر است که میتواند وجود اجسام نزدیک را بدون هیچگونه تماس فیزیکی تشخیص دهد.
سنسورهای مجاورتی انواع مختلفی دارند، مثل سنسور مجاورتی القایی، سنسور مجاورتی آلتراسونیک، سنسور مجاورتی مغناطیسی، سنسور مجاورتی فوتوالکتریک و سنسور مجاورتی خازنی.
سنسور مجاورتی مغناطیسی
سنسور مجاورتی مغناطیسی سنسوری است که بر اساس میدان الکترومغناطیسی دائمی یا الکتریکی کار میکند و به اجسام آهنربا، عکسالعمل نشان میدهد. درصورتیکه به دنبال یک فروشگاه لوازم صنعتی مطمئن هستید که انواع سنسورها را موجود داشته باش، بابا ادیسون بهترین انتخاب است.
سنسور آلتراسونیک
سنسور آلتراسونیک یک نوع سنسور مجاورتی است که با ارسال یک پالس صوتی کوتاه و دریافت آن پس از انعکاس از سطح جسم موردنظر، با محاسبهٔ زمان رفتوبرگشت فاصله را اندازهگیری میکند. کاربرد سنسور آلتراسونیک برای سنجش میزان فاصله، عمق، همگن نمودن مواد مذاب، آزمایش کیفی قطعات صنعتی است.
سنسور اولتراسونیک که به سطح سنج هم شهرت دارد، به دلیل دقت و سرعتبالا، عدم تماس با جسم و نداشتن خوردگی و سایش، پایین بودن هزینههای تعمیر و قیمت مناسب، یکی از بهترین سنسورها برای اندازهگیری فاصله و آشکارسازی اجسام در صنعت محسوب میشود.
سنسور خازنی
سنسور خازنی یکی از انواع سنسورهای بدون تماس است که برای تشخیص اجسام فلزی و غیرفلزی استفاده میشوند. سنسورهای خازنی دارای حساسیت و پهنای باند بالایی هستند. از مزایای سنسورهای خازنی میتوان به کمحجم بودن و راحت نصب کردن آن، اشاره کرد.
ازجمله کاربردهای سنسور خازنی میتوان به کنترل سطح، کنترل مایعات داخل محفظه (بطری) و عمل شمارش اجسام اشاره نمود. برای خرید سنسور خازنی میتوانید به فروشگاه لوازم صنعتی بابا ادیسون مراجعه کنید.
سنسور فوتوالکتریک
حسگر یا سنسورهای فتوالکتریک از ابزارهای تشخیص موقعیت است که تشخیص آن با استفاده از پرتوی نور مدولهشده است. این پرتو توسطشی منعکس و قطع میشود. سنسور فوتوالکتریک از یک منبع انتشار نور، یک گیرنده برای کشف نور ارسالی و مدارات الکترونیکی برای تقویت سیگنال کشفشده جهت راهاندازی مدارات کنترلی تشکیلشده است.
از کاربردهای این نوع سنسور میتوان به سنجش ارتفاع، تشخیص اجسام، عمل شمارش بهصورت تک سنسوری و دو سنسوری اشاره کرد.
سنسور نوری
این سنسورها مانند سنسورهای خازنی در مقابل همهچیز حساس هستند، ازجمله کاربردهای آن میتوان به کنترل سطوح مخازن، شمارش خط تولید، کنترل حرکت پارچه، کنترل عبور و مرور افراد، شناسایی لیبل، فرآیندهای شمارشی با سرعتبالا و کنترل لبه اشاره کرد.
تقسیمبندی سنسورها بر اساس نوع عملکرد
تقسیمبندی حسگر یا سنسورها بر اساس نوع عملکردشان به شرح زیر است:
- سنسورهای تماسی
- سنسورهای حرارتی
- سنسورهای مقاومتی
- سنسورهای ولتاژی
- سنسورهای جریانی
- سنسورهای خازنی
- سنسورهای القایی
- سنسورهای نوری و لیزری
- سنسورهای شیمیایی
- سنسورهای مغناطیسی
تقسیمبندی سنسورها بر اساس نوع خروجی
سنسور دیجیتال
سنسور دیجیتالی مثل کلید قطع و وصل عمل میکند و در صورت تحریک شدن سنسور که توسط عوامل فیزیکی صورت میگیرد، سیگنالی وصل و قطع میشود. در سنسورهای دیجیتال عوامل فیزیکی با توجه بهشدت و تأثیر آنها به سیگنالهای آنالوگ ولتاژ و یا جریان تبدیل میشوند.
سنسور آنالوگ
خروجی سنسور آنالوگ بهصورت یک ولتاژ پیوسته بوده و عملکرد آن، تابع فاصله قطعه از سنسور است.
انواع سنسور ازنظر توابع خروجی
- دو سیمه DC
- دو سیمه AC
- دو سیمه NAMOR
- سه سیمه PNP
- سه سیمه PNP
- چهار سیمه PNP
- چهار سیمه NPN
کلام پایانی
در این مطلب سعی کردیم شمارا با انواع سنسورها آشنا کنیم، سنسورها رکن اصلی و چشم و گوش یک سیستم کنترلی بهحساب میآیند. حسگرها بهعنوان اعضای حسی یک سیستم، وظیفه جمعآوری و یا تبدیل اطلاعات را بهصورتی که برای یک سیستم کنترل و یا اندازهگیری قابلتجزیه و تحلیل باشد، به عهدهدارند.
درصورتیکه قصد خرید سنسور برای انجام کارهای صنعتیتان دارید و کیفیت سنسور برایتان اهمیت دارد، پیشنهاد ما به شما، فروشگاه لوازم صنعتی بابا ادیسون است، شما میتوانید سنسور موردنظرتان باقیمتی مناسب و کیفیت بالا از بابا ادیسون خریداری کنید.
اگر تمایل دارید، برای دریافت اطلاعات میتوانید از سایر مقالات بابا ادیسون هم استفاده کنید.